Linkbuilding, wat is dat?

Linkbuilding, wat is dat?

Linkbuilding is het krijgen van links op andere websites die verwijzen naar jouw website.
Externe links dus. Niet te verwarren met internal links.
In de afgelopen jaren is het linkbuilden flink veranderd.
Waar in de beginjaren volop links werden gekocht is dat nu echt uit den boze.
Is linkbuilding nog steeds nodig? En hoe ga je hier goed mee om?

Linkbuilding anno nu

Kwaliteit boven kwantiteit is een steeds meer gehoorde uitspraak. En deze geldt ook zeker voor linkbuilding. Als je nu nog links koopt, stop daar direct mee!
Linkbuilden is niet meer het belangrijkste in je online business. Google telde vroeger de links om te zien hoe populair jouw website was. Tegenwoordig hebben we social media om de populariteit te meten.

Dit betekend niet dat linkbuilding helemaal niet meer nodig is. Als je gaat linkbuilden zorg dan alleen voor relevante en kwalitatieve links. Je wint hiermee niet alleen het vertrouwen van je bezoekers maar ook van Google.

Kijk je website ook even na of er geen links bij zitten die linken naar de ‘achterbuurten’ op internet. Deze links hebben een negatief effect en kan je beter zo snel mogelijk verwijderen.
Google houdt jouw verantwoordelijk voor de links op je website. Bij de achterbuurten moet je denken aan poker, porno en pillen. Dus, tenzij het je business is, blijf daar ver vandaan. ;-)

Hoe kan je effectief linkbuilden?

De meest effectieve links zijn verwerkt in webteksten. Deze krijgen een hogere waarde toegekend dan een losse link ergens op een pagina. Of nog erger, een pagina met een hele verzameling links.linkbuilding

Hoe kan je dan toch effectief linkbuilden? Ga op zoek naar relevante partners in jouw branche. Je kunt bijvoorbeeld aanbieden een stuk te schrijven voor hun website. Uiteraard verwerk je daarin een link naar je eigen website.
Dit is een mooi aanbod. Je geeft een waardevol artikel weg waarmee je de ander voorziet van content. En tegelijkertijd heb jij een mooie link te pakken.

Wil je hier echt optimaal gebruik van maken? Zoek dan websites die groter en beter bezocht worden dan jouw eigen website. Als zo’n ‘grote jongen’ naar je linkt is deze link nog meer waard.

Nog wat linkbuild tips


Naast het schrijven van teksten voor partners kan je natuurlijk ook dichter bij huis zoeken.
Vraag leveranciers om naar je te linken. Of sponsor jij een club? Vraag om een link.
Google eens en kijk waar je bedrijfsnaam genoemd wordt. Is dit nog geen link? Vraag of dat mogelijk is.

Link niet alleen naar je hompage. Zeker als een artikel over een product gaat dat jij kan leveren, link direct naar de product pagina. De bezoekers die klikt zit meteen goed en hoeft niet meer te zoeken. En ook Google ziet het verband beter.

Waar haal jij je links vandaan? Ik heb lang niet alle linkbuilding ideeën genoemd, welke mis je nog? Of welke creatieve manier heb jij gevonden?
Reactie plaatsen