Wat is knowledge graph?

Wat is knowledge graph?

Knowledge graph is een verrijking van de Google zoekresultaten die sinds 2012 wordt gebruikt. Google wil hiermee direct het goede antwoord geven op een zoekopdracht. Dit antwoord wordt geplaatst in een zogenaamde Knowledge graph die een prominente plek inneemt in de Google zoekresultaten.
In plaatst van een overzicht met links naar website krijg je dus meteen het passende antwoord op je vraag. Doorklikken naar een website is niet meer nodig.

Hoe werkt Knowledge graph?

De Knowledge graph wordt opgebouwd met behulp van diverse gegevens. De belangrijkste op een rij.
Semanisch zoeken leert Google onderdelen van een website beter begrijpen. De semantische ‘labels’ die een website met zich meedraagt geeft Google belangrijke informatie.
Met Hummingbird leert Google de intentie van een zoekopdracht beter begrijpen en in combinatie met Brainrank leert Google zichzelf de betekenis van nieuwe zoekopdrachten beter begrijpen.

Alles bij elkaar klinkt het als science fiction. Maar Google is echt een zelflerende computer. Er zit nog steeds een team experts die de zoekresultaten in de gaten houden maar Google doet het steeds meer zelf.
Hij verzamelt data over uiteenlopende onderwerpen zoals plaatsen, geschiedenis, locaties, gebouwen, personen en kunst. Bijzondere is dat hij al deze informatie ook kan combineren. Stel jij een ingewikkelde vraag over ‘welke persoon, rond welke tijd, waar was’ dan is de kans heel groot dat het goede antwoord in een Knowledge graph wordt getoond. Meer over dit soort vragen vertel ik in het blog “Spreektaal schrijven? En Natural Language Search..”

Knowledge Graph in de zoekresultaten

De knowledge graph wordt ook getoond rechts naast de zoekresultaten. Stel je zoekt op je woonplaats, in mijn geval Waddinxveen. Je krijgt dan links de normale lijst met relevante zoekresultaten. Maar rechts wordt een Knowledge graph getoond met daarin wat algemene informatie over de plaats, de kaart en voor het gemakt zelfs het weer.

Knowledge Graph Waddinxveen

 

De Knowledge Graph geeft zelfs meer informatie dan je vraagt

Stel je een vraag in Google en komt de Knowledge Graph in beeld dan is de kans groot dat je zelfs meer informatie krijgt dan je gevraagd had.
Als voorbeeld hieronder het antwoord op de vraag naar de leeftijd van Koning Willem-Alexander.

Je ziet dat Google ook meteen de leeftijd geeft van zijn vrouw, dochter en moeder. Daarnaast vindt je informatie over zijn kinderen, broers, ouders en zelfs zijn lengte, voor het geval je dat wilde weten.

Knowledge Graph Koning

Google Now en de Knowledge Graph

De korte samenvatting in de Knowledge graph wordt vaak gebruikt als gesproken antwoord in Google Now. Dit is een makkelijke toepassing aangezien de Knowledge Graphs gemiddeld op een derde van de 100 miljard zoekopdrachten wordt getoond.
Met Google Now heb je een computer waar je tegen kunt praten, alles aan kunt vragen en antwoord krijgt!

In 2012 bevatte het semantische netwerk al meer dan 570 miljoen objecten en meer dan 18 miljard feiten en relaties tussen verschillende objecten. Die worden gebruikt om de betekenis van zoekwoorden te begrijpen. En dit aantal groeit elke dag.
Reactie plaatsen