Wat zijn longtail zoekwoorden?

Wat zijn longtail zoekwoorden?

Zoekwoorden zijn de woorden die mensen intikken in de zoekmachines, zoals Google. In SEO ‘vaktermen’ spreken we van shorttail en longtail zoekwoorden. Longtail zoekwoorden bestaan uit 3 of meer woorden. Dit kunnen dus ook hele zinnen zijn. Of letterlijk vragen die aan Google gesteld worden.

Vroeger gebruikte mensen vooral shorttail zoekwoorden in de zoekmachines. Maar tegenwoordig zijn de zoekfuncties zo goed dat ook lange zoekopdrachten een relevant antwoord geven.
Sterker nog, hoe specifieker je zoekt, hoe passender het aangeboden zoekresultaat is.

Waarom zou je kiezen voor longtail zoekwoorden?

Veel ondernemers richten zich liever op shorttail zoekwoorden als ze met SEO aan de slag gaan. Het zoekvolume op deze woorden is groter. Daarom denken ze hiermee meer klanten naar zich toe te trekken. Maar dat kan nog wel eens tegenvallen.

Mensen die bijvoorbeeld zoeken op sportschoenen krijgen heel veel keus. De kans dat daar precies tussen zit wat ze zoeken is vrij klein. Zoeken ze op rode dames sportschoenen, dan wordt de kans een stuk groter!

Hoe beter het zoekresultaat aansluit bij de zoekopdracht, hoe groter de kans op een verkoop. Heb je in bovenstaand voorbeeld gekozen voor de longtail versie, dan zal de conversie hoger liggen.
En dat is precies wat je wilt!

longtail keywords

Hoe kies je longtail zoekwoorden voor jouw website?

Waarschijnlijk weet je wel een aantal woorden waarop je gevonden wilt worden. Stel, je verkoopt televisies. Dan wil je gevonden worden op televisie. En vele met jou…

Een paar tips om hier een longtail zoekwoord van te maken:
Combineer het woord televisie : zwarte televisie, LED televisie, 3D televisie, energiezuinige televisie.
Vertel nog wat meer over deze televisie : goedkoopste 3D televisie, beste LED televisie, energiezuinige televisie van merk X.
En ga zo maar door.

Longtail zoekwoorden

Verwerk longtail zoekwoorden in je website

Een andere manier om goede, relevante longtail zoekwoorden te kiezen voor je doelgroep is luisteren naar de vragen van je klanten. Waar zitten ze mee? Welke problemen ervaren ze? Welke twijfels hebben ze?

Gebruik precies deze vraag, twijfel of probleem als titel van je artikel. Werk hierin dit onderwerp helemaal uit. Omschrijf hun probleem, por nog even flink in die pijnpunten en biedt dan je oplossing aan. Beschrijf de twijfels die ze hebben, en waarom deze twijfel een aankoop niet in de weg hoeft te staan.

Beantwoord vragen, leg moeilijke termen uit. Ook als je denkt dat iedereen het al weet…
Want dat is vaak niet zo. In een persoonlijk gesprek wordt er hard geknikt, maar onderweg terug in de auto wordt Google geraadpleegd om te zien wat jij eigenlijk bedoelde. Dan wil je natuurlijk niet dat je concurrent het ze uitlegt… ;-)

Deze artikelen kan je in blogs verwerken, of een ‘content canon’ maken in de footer van je website. Een soort mini-wikipedia in je eigen website. Groot voordeel van zo’n verzameling waardevolle content is de Google magneet die je aan het bouwen bent. Steeds meer bezoekers zullen gratis vanuit Google naar je website komen.

Heb je hulp nodig bij het schrijven van al deze content? Neem gerust contact op! Ik biedt hiervoor speciale, voordelige blog abonnementen aan.
Reactie plaatsen