Wat is bounce rate?

Wat is bounce rate?

Bounce rate is het percentage bezoekers die je website verlaat zonder door te klikken naar een andere pagina. Het wil dus niet zeggen dat de bezoeker direct weg is. Een pagina kan weldegelijk gelezen worden. Bounce rate is een veel gebruikte term in de internet marketing wereld om web traffic te analyseren.

Het Bounce percentage is een belangrijk meetpunt. Het vertelt veel over de relevantie voor je bezoekers. Richt jij je wel op de juiste doelgroep? Heb je de juiste (zoek)woorden verwerkt in jouw pagina? Is een hoog Bounce percentage altijd slecht?

Een hoog bounce percentage is niet automatisch slecht nieuws. Het is vooral belangrijk de gegevens goed te analyseren. Op welke pagina zie je een hoog bounce percentage? Is dit een pagina waarop contactgegevens of openingstijden te zien zijn? Een bezoeker kan in Google zoeken naar jouw openingstijden en nu naar je onderweg zijn, prima!

Als bezoekers klikken op een link in een door jou verstuurde nieuwsbrief, dit nieuws lezen en weer “bouncen” ? In dit geval is het doel van de nieuwsbrief bereikt ondanks de hoge bounce rate.

Is een webtekst goed geschreven? Komt deze hoog in Google? En is ook nog relevant voor de lezer? Deze bezoeker verlaat de pagina en heeft gevonden wat hij zocht! Een hoge bounce rate is dan een goed teken!

bounce rate table


Is de bounce rate op je home page hoog? Dat is een ander verhaal.
De bezoeker komt binnen, je hoopt deze te verleiden tot het lezen van meerdere pagina’s en uiteindelijk als klant te verwelkomen.
Is dit niet het geval? Vraag je dan af waarom de bezoeker afhaakt.

Analytics Bounce rate

Google analytics geeft de bounce rate weer voor de website als geheel en voor elke pagina apart. Globale richtlijn voor de home page is een bounce rate rond de 35%.

Uiteraard is dit per branche verschillend dus pin je hier niet op vast. Veel belangrijker is het te kijken naar de pagina’s op zich. Is het een logisch uitstappunt voor een bezoeker? Of is er iets niet duidelijk?

Google Analytics registreert een “bounce” in de volgende gevallen:
- Het klikken op een link naar een andere website
- Het sluiten van een open venster of tabblad
- Het typen van een nieuwe URL
- Het klikken op de “terug” knop om de website te verlaten
- Session timeout

Wat doet Google met de Bounce rate?


Heel kort gezegd, Google doet niets met analytics gegevens.

Indirect is de bounce rate wel een goede graadmeter.
De ranking in Google wordt (mede) bepaald door de relevantie voor de bezoeker.
Een website waar bezoekers meerdere pagina’s lezen en lang blijven wordt eerder als relevant gezien dan een website waar bezoekers zo weer weg zijn. Hoe langer bezoekers op je website blijven hoe beter het is voor je SEO.

Het is zelfs zo dat een website met nummer 1 positie in Google kan zakken in ranking als bezoekers langer blijven op een website met een lagere positie.

Voorbeeld:
Een bezoeker klikt op het eerste zoekresultaat, leest daar een stukje en klikt vervolgens op zoekresultaat 2. Op die pagina leest deze bezoeker meerder pagina’s.
Gaat dit structureel gebeuren dan is dit voor Google een reden om de website op de 2e plaats omhoog te zetten in de zoekresultaten. Deze bied de bezoeker blijkbaar meer relevante informatie.

En dat is waar het allemaal om draait.
Bied je bezoekers duidelijke, relevante webteksten en wees helder in wat je te bieden hebt.
Vang de aandacht van je bezoekers en houdt deze vast.

Bezorgd over een hoge bounce rate?
Stel je vraag via info@morkswebteksten.nl en krijg tips voor een lagere bounce rate!
Reactie plaatsen