Wat is een 404 pagina?

404 paginaEen 404 pagina krijg je te zien wanneer de browser de gevraagde pagina niet kan vinden. Deze pagina kan ook als 404 error of ‘not found’ worden getoond. Dit is vervelend voor de bezoekers van je website en vaak een reden om op zoek te gaan naar een andere website. Je bent dan je bezoeker kwijt.

 

Maak je eigen 404 pagina

Het is aan te raden de 404 pagina van je website te personaliseren.  Je kunt bezoekers direct doorsturen naar de home pagina. Maar je kunt deze pagina ook gebruiken om je bezoekers uit te leggen dat de opgevraagde pagina niet (meer) bestaat en doorverwijzen naar een pagina die wel werkt. Geef de mogelijkheid contact op te nemen of plaats een zoekveld, dit werkt heel goed in een webshop. Een link naar de FAQ is ook zeer geschikt.

Zorg in ieder geval voor een herkenbaar design. Een navigatie menu geeft je bezoekers de mogelijkheid de rest van je website te bekijken. Een sitemap geeft deze mogelijkheid ook.

404 pagina naar 301

Mooiste is natuurlijk als bezoekers niet op de 404 pagina terecht komen. Met het instellen van een 301 redirect  kan je al een groot deel opvangen. Helemaal voorkomen kan je het waarschijnlijk niet dus wees creatief met het maken van je eigen 404 pagina.

Het is een kleine moeite die ervoor kan zorgen dat bezoekers, die anders je website weer hadden verlaten, nu toch blijven.
Reactie plaatsen