Wat is de footer?

Wat is de footer?

De footer van je website vind je helemaal onderaan de pagina. In grote lijnen bestaat een webpagina uit drie delen. Bovenaan beginnen we met de header, daartussen staat de content en onderaan sluiten we af met de footer.

Elke website heeft een footer. De ene groter en breder dan de andere. Soms is het maar een smal randje waarin de copyright wordt vermeld en een enkel linkje. Sommige zijn breed en rijkelijk gevuld met allerlei informatie.
Wat zet je precies in de footer? Hoe kan je deze plek optimaal gebruiken? En zelf je SEO ermee verbeteren.

Algemene voorwaarden in de footer?Footer

De footer zie je, net als het hoofdmenu, op zo goed als elke pagina van je website terug. Gebruik hem daarom goed. Vaak worden de contact gegevens in het footermenu vermeld. Dit is handig, want zodra een bezoeker je content gelezen heeft komt hij of zij automatisch aan bij je contactgegevens. Als er vragen zijn of de interesse is gewekt, is het eenvoudig om contact op te nemen wanneer de gegevens direct voor je neus verschijnen.

Je kunt op deze manier de footer gebruiken als vangnet voor bezoekers die niet meteen kunnen vinden wat ze zoeken.
Het hoofdmenu, bovenaan, gebruik je voor de belangrijkste pagina’s. Maar als je daar al je pagina’s wilt onderbrengen wordt het erg vol en onoverzichtelijk.

Zet daarom alleen je allerbelangrijkste pagina’s in het hoofdmenu. Gebruik voor de rest de footer. Maar zorg er wel voor dat het overzichtelijk blijft. Prop niet al je overige pagina’s op goed geluk in de footer. Heb je veel pagina’s, verdeel ze onder in verschillende categorieën.

Vaak wordt deze ruimte gebruikt voor pagina’s als:
- Privacy policy
- Algemene voorwaarden
- Disclaimer
- Copyright

Maar dit zijn vaak niet de pagina’s waar je bezoekers naar op zoek zijn. Of waar jij de bezoeker het liefst heen wilt sturen. Zet je footermenu effectief in.
Je kunt veel meer doen met je footer. Gebruik hem niet als dumpplaats voor alle pagina’s die je ‘over’ hebt. Maar maak hem waardevol voor je bezoekers. Zie het als een vangnet voor zoekende bezoekers.

Zet er bijvoorbeeld onderwerpen in waar vaak op gezocht wordt. Praktische informatie, zoals je openingstijden, routebeschrijving en eventuele handige downloads.
Natuurlijk kan je er ook links in zetten van pagina’s waar jij graag wilt dat bezoekers naartoe gaan.
Denk hierbij aan een contactformulier, offerte aanvraag, brochure download en je social media kanalen.

Om je bezoekers nog beter te helpen kan je ook een zoekvak in de footer zetten. Veel mensen hebben geen zin om lang te zoeken. Zo’n zoekvak geeft ze de mogelijkheid direct de pagina/informatie te vinden waarnaar ze op zoek zijn.

Footer Morks Webteksten
Wil je van je footermenu een echte Google magneet maken? Start dan je eigen ‘wiki’. De footer is de perfecte plek voor een uitgebreide databank met informatie over jouw vakgebied. Maak een gestructureerd web van pagina’s waarin je alle informatie verzameld die jouw bezoekers kan helpen.

Werk vragen uit die jouw klanten stellen. Vaak worden deze vragen letterlijk gesteld in Google. Scoor jij hoog in de zoekresultaten, dan komen bezoekers via de ‘wiki’ op je website.
En dat is mooi. Je biedt extra waarde aan je bezoekers, helpt ze hun vragen te beantwoorden en creëert ondertussen een Google magneet.

Vergeet dus vooral niet een Call To Action toe te voegen aan het einde van elk artikel.
Reactie plaatsen