Wat is HTML?

Wat is HTML?

HTML, of voluit Hyper Text Markup Language, is een term die je veel tegenkomt als het om websites gaat. Vrij vertaald is dit de ‘opmaak taal’ waarin websites geschreven worden.

Door de HTML wordt een bestand herkend als website. En ook als zodanig weergegeven in de browser. Enkele bekende browsers zijn bijvoorbeeld Microsoft Internet Explorer, Chrome, Firefox en Safari.

HTML vormt de basis van iedere website. Maar om de site functioneler en aantrekkelijker te maken worden er meer technieken gebruikt, zoals CSS, Javascript en Flash.
Gelukkig is het niet direct nodig je hierin te verdiepen. Maar wat algemene kennis kan best handig zijn.

Zelf je website bijhouden met HTML

Hoewel HTML een programmeertaal is kan je er eenvoudig mee werken. Als je zelf je website bij wilt houden is het handig er iets van af te weten. Zo kan je zelf snel kleine probleempjes verhelpen en details aanpassen.

In de HTML code moet elk onderdeel geopend en gesloten worden. Zo kan de browser zien waar het onderdeel begint, en waar het eindigt. De code om dit aan te geven is:
<..> voor openen
</..> voor sluiten

Het begin van de website wordt bijvoorbeeld aangegeven met de code < html >. De code < / html > laat zien waar de website ophoudt. Op dezelfde manier wordt na < head > de info over de website gegeven en de titel wordt getoond door de < titel > code.
Tussen de < body > en < / body > staat de daadwerkelijke content van de website.

(Let op: de voorbeeldcodes hierboven bevatten extra spaties, anders zijn ze niet zichtbaar)

html gebruiken

De HTML van jouw website bekijken

Je kunt de HTML van je eigen website eenvoudig bekijken. Ga naar je website toe, in de browser. Klik op je rechter muisknop en kies ‘Paginabron weergeven’. En daar is hij, je eigen site in HTML.

Het kan wat overweldigend overkomen maar als je even de tijd neemt, en wat verder naar beneden scrollt, kom je vanzelf bekende teksten tegen. Zo kan je zien hoe je website is opgebouwd.

Lees wat Google leest


En, nog belangrijker, je ziet nu wat Google leest. Want die ziet je website niet zoals je bezoekers dat doen. Afbeeldingen kan hij niet zien. In de HTML zie je hoe belangrijk het is om afbeeldingen goede namen en tags mee te geven. Doe je dit niet dan zijn het loze ruimten in je site, gemiste kansen.

Google kijkt ook naar de H1, H2, H3 etc. koppen, om te bepalen wat het onderwerp van de pagina is. Een H1 kop komt maar 1x voor, dit is de belangrijkste tekst op deze pagina.
Wil je weten wat je H1 kop is? Zoek dan naar de tekst die tussen < H1 > en < / H1 > staat.

HTML

Nu weet je wat HTML is en wat je ermee kunt doen. Je hoeft gelukkig geen complete website zelf te bouwen, in welke programmeertaal dan ook. Er zijn prima systemen waarin je direct kunt beginnen, zonder enige technische kennis. Een goed voorbeeld hiervan is het Phoenix website systeem.
Reactie plaatsen