Wat is een 301 redirect?

301 redirect is een manier om aan te geven dat een bepaalde pagina van je website is verplaatst. Het is dus eigenlijk een verhuisbericht. Hiermee geef je aan dat een pagina permanent verplaatst is naar een ander adres, een andere URL.

Het is belangrijk deze verwijzing goed in te stellen als je een pagina verplaatst. Doe je dit niet dan krijgt de bezoeker een foutmelding, de zogenaamde 404 pagina. Met een goed ingestelde 301 redirect stuur je bezoekers automatisch door naar de nieuwe pagina.

301 redirect

301 redirect goed voor je zoekresultaten

Een 301 redirect is niet alleen goed voor de SEO resultaten in de zoekmachines. Ook bezoekers die je pagina als favoriet hebben opgeslagen worden netjes doorgestuurd. De ranking die je had opgebouwd in de zoekresultaten blijft op deze manier ook (grotendeels) behouden. Krijgt een zoekmachine namelijk meerdere malen een 404 pagina op een zoekresultaat dan zal deze uit de zoekresultaten verwijderd worden. Dat is natuurlijk zonde van je inspanningen.

301 redirect, 302 redirect

Verwar deze instelling niet met een 302 redirect. Waar een 301 een permanente verplaatsing aangeeft is een 302 slechts een tijdelijke verwijzing.

Zorg er dus voor dat je altijd een 301 redirect instelt bij het verplaatsen van een pagina binnen je website.
Reactie plaatsen