CMS is de afkorting van Content Management System. Deze term kom je regelmatig tegen als je op zoek bent naar een nieuwe website, of een bedrijf die deze voor je kan maken.
WordPress is bijvoorbeeld een heel bekend content management system.
Maar wat is een CMS nu precies? En wat zijn de voor- en nadelen van zo’n systeem?
Waarom werken met een CMS?
Een website wordt normaal gesproken opgebouwd in HTML. Dit is de standaard opmaaktaal die voornamelijk bedoeld is voor het wereldwijde web. Elke webpagina wordt hierin opgemaakt.
In deze code staat precies hoe de pagina eruit moet zien. De kleuren, het lettertype, de lettergrootte, de lege ruimten, afbeeldingen, de semantische structuur en teksten. Alles staat hierin. Maar om een hele pagina in HTML te schrijven moet je behoorlijk wat technische kennis hebben. En de meeste ondernemers hebben dit niet.
Daarom is een CMS super handig. Hierin staat het design al voorgeprogrammeerd en kan jij eenvoudig de tekst en afbeeldingen toevoegen. Het lijkt vaak net alsof je in word aan het werk bent. Een goed CMS systeem laat je snel en eenvoudig een website in elkaar zetten, zonder technische kennis.
De voordelen van een CMS systeem
Werken met een CMS systeem heeft zo zijn voordelen. Vaak is het een “what you see is what you get” systeem. Ofwel je kunt precies zien hoe de webpagina eruit komt te zien met wat jij ingevuld hebt. Dit werkt eenvoudig en overzichtelijk.
Daarnaast kan je zelf snel aanpassingen doen op je website. Je hoeft daarvoor niet elke keer je webbouwer te benaderen, en wachten tot het geregeld wordt… en vaak weer extra betalen. De techniek en het ontwerp wordt losgekoppeld van de inhoud. Zo heb je zelf de volledige controle over de content.
Zitten er ook nadelen aan een CMS systeem?
Ondanks de vele voordelen zijn er ook een paar nadelen aan het werken met een CMS. Zeker als je wel beschikt over de nodige technische kennis. Dan werkt zo’n systeem opeens beperkend in plaats van helpend.
Of als je hele specifieke wensen hebt wat betreft je website. Dan heb je vaak niet genoeg aan de standaard functies in een CMS. Er zal alsnog geprogrammeerd moeten worden.
Of je gaat werken met plugins. Maar dan loop je het risico dat je website minder goed gaat functioneren. Teveel of te grote plugins maken je website trager. Niet alle plugins zijn even netjes gemaakt waardoor deze slechte code kunnen bevatten. Dit kan een veiligheidsrisico opleveren. En dat wil je natuurlijk niet.
Welk CMS kies je?
Er zijn veel verschillende CMS systemen op de markt. Diverse webbouwers hebben hun eigen CMS systeem ontwikkeld om hun klanten beter van dienst te kunnen zijn. Welk systeem je kiest is helemaal aan jou. Het hangt heel erg af van jouw wensen en het doel van je website.
Let er vooral op dat de CMS die je kiest mobile friendly is, SEO geoptimaliseerd en bij voorkeur ook op conversie getest is. Dan heb je echt een goede basis voor je website. Wil je echt alles uit je website halen, kies dan een systeem waar extra opties inzitten. Zoals het koppelen van een e-mailmarketing automation. Het werken met optin formulieren. En met makkelijk deelbaar maken via social media. Om maar wat te noemen.
Een systeem waar dit allemaal al in verwerkt zit is Phoenix. Dit website systeem is perfect geschikt voor de online ondernemer die meer van zijn of haar website verwacht. Meer weten? Bekijk dan deze pagina, over de Phoenix website.
Hey jij daar, we hebben cookies die niet kruimelen, maar wel jouw online ervaring smakelijker maken. Wil je de light versie of die met gekleurde sprinkles?
Bekijk de ingrediënten:
Privacy policy